![]() ![]() Půjčky na dárky?Potřebujete půjčit na vánoční dárky? Vyzkoušejte tyto online společnosti, kde si můžete půjčit jednoduše přes internet.Půjčky na dárky |
Vánoční cukroví![]() Cukroví patří k tradičním znakům Vánoc.Příprava vánočního cukroví zabere obvykle celý prosinec. Nejprve pečeme cukroví, které se musí rozležet, aby změklo a získalo tu správnou chuť. K těmto druhům patří vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a různé kokosové cukroví. Další je v pořadí linecké cukroví. Asi dva týdny k rozležení potřebují perníčky. Pár dní před Vánocemi se můžeme pustit do nepečeného cukroví, které raději uchováváme v ledničce. Výroba vlastního cukroví je sice pracná, ale dává možnost utužit rodinné vztahy tím, že zapojíme i děti. A ani maminkám neuškodí zapomenout na chvíli na předvánoční stres spojený s úklidem a nakupováním. Vánoce se blíží a proto Vám přinášíme několik zajímavých receptů na tradiční i netradiční vánoční cukroví. MANDLOVÉ ROHLÍČKY1 ½ hrnku hladké mouky½ másla nebo roslinného tuku 3 lžíce moučkového cukru ½ balíčku vanilkového cukru ¾ loupaných mletých mandlí moučkový a vanilkový cukr Postup: Z mouky, másla, mletých mandlí, moučkového cukru vypracujeme těsto a necháme je na chladném místě cca 2 hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále uděláme válečky a ty pokrájime na menčí kousky a zformujeme na úhledné rohlíčky, které naklademe na namazaný plech a upečeme. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkových cukrem. ![]() OŘECHOVÉ PERNÍČKY2 1/3 hrnku hladké mouky½ balíčku prášku do pečiva 1 hrnek moučkového cukru 2 vejce 2 lžíce medu 1 lžička mleté skořice 5 mletých hřebíčků ½ hrnku mletých ořechů Postup: Mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva promícháme, přidáme vejce, skořici, mleté hřebíčky, zahřátý med, ořechy a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Potom je na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku asi 7 mm, malou kulatou formičkou vykrajujeme perníčky, potřeme je žloutkem a ozdobíme jádrem vlašského ořechu, uložíme na vymazaných plech a upečeme. RŮŽOVÉ PĚNOVÉ PEČIVO2 bílky½ hrnku moučkového cukru 1 lžíce malinové marmelády 2/3 hrnku hrubé mouky Postup: Bílky šleháme nad párou s cukrem a marmeládou do zhosutnutí. Odstavíme z páry a šleháme do vychladnutí. Potom zlehka vmícháme mouku. Na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech pomocí zdobicího sáčku vytlačíme různé tvary (esíčka, věněčky, trojhránky) a v mírně vyhřáté troubě sušíme. CUKROVÍ DO STROJKU S KOKOSEM300 g hladké mouky120 g kokosové moučky 120 g cukru 120 g másla 1 vanilkový cukr kůra z 1 citrónu 1 vejce Postup: Mouku smícháme se změklým máslem, přidáme kokosovu moučku, cukr, citrónovou kůra a vejce. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka. Těsto necháme odpočinout, aby zchladlo. Pak ho vkládáme do strojku s vložku na vánoční pečivo a tvoříme kolečka nebo esíčka. Cukroví upečeme na pomaštěném plechu v horké troubě do světležluta. LEDOVKY210 g polohrubé mouky140 g rostlinného tuku 70 g cukru 2 žloutky náplň: ¼ l mléka 2 žloutky 2 lžíce hladké mouky nebo pudinkového prášku 3 lžíce cukru 60 g másla poleva: 150 g moučkového cukru šťáva z půlky citrónu Postup: Z mouky, změklého tuku, cukru a žloutků vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu přikryté fólií odpočinout v chladu. Pak vyválíme plát, formičkou vykrájime kolečka, roložíme je na pomaštěný plech a upečeme dobleda v horké troubě. Druhý den je naplníme krémem: mléko, žloutky, mouku nebo pudink a cukr zahříváme za stálého míchání ve vodní lázni, až krém zhoustne. Pak vyjmeme a za občasného zamíchání necháme zchladnout. Do vlažného krému vmícháme po lžičkách máslo a krém mícháme, až je studený a hustý. Naplěná kolečka přelijeme citrónovou polevou, kterou umícháme z cukru a citrónové šťávy. Potřená kolečka necháme zaschnout. ROZINKÁČKY200 g hladké mouky1 lžička prášku do pečiva 100 g tuku 60 g rozinek 80 g cukru 1 vejce vanilkový cukr citrónová kůra Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem, vmícháme rozinky. Přidáme změklý tuk a celé vejce. Zpracujeme těsto, vyválíme placku a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě asi 15 minut. PLNĚNÉ KOKOSOVÉ KULIČKY light /nepečené/250 g nastrouhaných sušenek2 lžíce strouhaného kokosu 1 lžíce cukru - moučka 1 vanilinový cukr 3 lžíce kávy 1 lžíce kakaa višně na náplň (kompot) griotka nebo rum Postup: Višně scedíme a přelijeme griotkou nebo rumem, necháme odležet. Nastrouhané sušenky smícháme s kokosem, moučkovým a vanilinovým cukrem, kávou a kakaem. Višně slijeme, vypeckujeme a do hmoty podle potřeby přidáme i šťávu z višní. Z hmoty vytvarujeme placičky do jejiž středu vkládáme višně a tvarujeme do kuličky. Kuličky obalíme v kakau, čokoládě nebo ve strouhaném kokosu. |